Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egy Moses kosárnyi rejtély

Egy Moses kosárnyi rejtély

Ahogy azt megszokhattátok, a német Moses kiadó időről időre csokorba gyűjt 50 hollófekete történetet, és azokat egy csomagban elkészíti a logisztorik kedvelőinek. Mi pedig rendre elhozzuk ezeket a pakkokat számotokra. Most sincs ez másképp, leszámítva egy apróbb csavart. Na, kezditek már sejteni miről lehet szó?

Addig is, amíg találgattok, egy rövid összefoglaló, ha valaki esetleg ne ismerné a Fekete történeteket (bár szerintünk már nincs ilyen ember): minden doboz 50 darab kártyát tartalmaz. Ezen kártyák elülső oldalán egy cím, és egy hozzájuk tartozó „egysoros”, egy vagy két mondatos rövid leírás szerepel. A kártyák hátulján pedig a teljes történet olvasható, amit a játékosoknak ki kell majd találniuk a cím és az egysoros elhangzása után. A játékmenet pedig úgy zajlik, hogy van egy mesélő, aki felolvassa a kártyák elülső oldalát (takarva azok hátulját), majd mindenki más eldöntendő kérdéseket tesz fel, amik alapján próbálják kideríteni, hogy mi is lehet a történet az adott cím és egysoros mögött.

Egyszerű, könnyen megérthető, és (szinte) abszolút kor- és nem független. Gyakori kelléke szokott lenni házibuliknak, mivel néhány pohárka „hangulatjavító üdítő” után is könnyen megérthető, és 2 főtől felfelé bármeddig játszható. Krimi kedvelőknek tökéletes ajándék lehet. Még a játékmenete is egyszerű, 7-8 éves kortól már működőképes lehetne, leszámítva, hogy a történetek nagy általánosságban 12 éves kortól felfelé ajánlottak, de akar pár speciális fejezete a sorozatnak, amiket kifejezetten 16-18 éves kortól adnánk oda szívesen. Ám itt jön a csavar!

Aki úgy tippelt, hogy jönnek a gyerekbarát verziók, azoknak gratulálunk, ők igazi mesterei lettek a logisztori rejtvényeknek. Tekintsük is hát meg, hogy mi lesz a következő felhozatal a Moses kosárból.

   

Piros történetek és Szivárvány történetekAkárcsak a felnőtt verzióban is, úgy ezekben is 50-50 logisztori rejtvény található a dobozban, viszont a rémisztő, esetlegesen explicit tartalmak helyett mókás és családbarát rejtélyek kaptak helyet a csomagban. A piros dobozban inkább a detektívesmagánnyomozós vonalon haladnak a történetek, ezt a hangulatot igyekeznek visszaadni, hogy a gyerkőcök maguk is felölthessék ezt a szerepet, míg a Szivárvány történetek mágikus lényekkel, gyermek- és tündérmesék részleteivel dolgoztatják meg a játékosok deduktív képességeit. (Garantált sikerese lesz felnőtt házibulikban is, ahol senki nem fog gondolni a legegyszerűbb megoldásokra). Az pedig csak még jobbá teszi ezt a két verziót, hogy minden történet egy 1-3 skálán van jelezve nehézségi szinten, így akár kisebb, 6-7 éves gyerekkel is lehet játszani, annak ellenére, hogy nem tud még olvasni, illetve bemelegítésként a nagyobbakkal is hamarabb sikerélményt lehet elérni, hogy rákapjanak a rejtélyek feltárásának ízére.

50 dinoszaurusz: minden ember életében kétszer eljön az a szakasz, amikor mindent IS tud a dínókról. Egyszer, amikor ő maga a gyerek, és egyszer, amikor saját gyereke lesz. Ehhez pedig tökéletes segéd lesz az 50 dinoszaurusz, ami, akárcsak a neve is mutatja, 50 dínó kártyáját tartalmazza. A kártyák mindegyikének elején egy-egy dínó található, róluk egy rövid, általános leírás, valamint egy specifikusan arra a dínóra értendő, 3 válaszos kérdés. A kártyák hátulján pedig a helyes válaszon kívül mindent megtudhatunk az őslényről: a nevének a jelentését, melyik csoportba sorolják, a méreteit, legfőbb tulajdonságaitétkezésétélőhelyét, melyik korban élt, melyik kontinenseken fordult elő, mik voltak a különlegességei és még egy kis érdekességet is. Ross biztos értékelte volna!

Azért a felnőttebb korosztályról sem feledkeztünk el, úgyhogy térjünk is át innentől azokra a címekre!

 

Úgy véljük, mindenkivel megesett már, amikor derült égből villámcsapásként valami elképzelhetetlenül rossz dolog történt vele. Az angolban erre nemes egyszerűséggel a shit happens kifejezést használják, ami magyarul kb. annyit jelent, hogy Sz@r ügy. Pontosan az ilyen történeteket gyűjti csokorba az ugyanezzel a címmel érkező epizódja a fejezetnek, ahol a legabszurdabb, legváratlanabb, és persze a legkellemetlenebb esetek történnek meg, amiket ki kell találniuk a játékosoknak.

Ezen kívül érkezik még a sorozat alcím nélküli, egyszerűen csak 4. fejezete, ami az előző 3, számozott, alcím nélküli epizódhoz hasonlóan a „vegyes vágott” jelzővel lehetne illetni, hiszen egyaránt vannak köztük humorosabb és tragikusabb, megtörtént és fiktív történetek is.

Nos, ezek lennének azok a Fekete történetek, amik a közeljövőben várhatóak lesznek és 1-2 hónapon belül a boltok polcaira is kerülnek. Addig is, aki még nem tette, tekintse meg a sorozat korábbi darabjait, élen a legutóbb megjelent, és szegény önálló bejelentést nem kapott Fantasy klasszikusokkal, amiben sci-fi és fantasy könyvek, filmek, sorozatot egy-egy ikonikus jelenete lett Fekete történetté átszőve, és extra nehezítésként, ha a játékosok akarják, nem csupán a történetek mögötti rejtélyt kell felfedni, hanem azt is ki kell találni, hogy honnét származik a jelenet. Bár, szinte a kettő együtt jár, hiszen ki ne vágná rá a jelenet forrását is, amikor a rejtély felfedésre került?

Jó játékot, kellemes fejtörést!

Tartalomhoz tartozó címkék: Ajánló