Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Így indul a 2020-as év a Gémklubnál

Gémklub

A Gémklub kiadó az idei első negyedévben sok izgalmas társasjáték újdonság kiadását jelentette be.  Sőt ezek közül már jónéhány meg is jelent, elérhető magyar nyelven. Tekintsük át együtt a kínálatot:

 KrK társasjáték

Hogy ne aprózzuk el a dolgokat, az Aeon's End Legacyval kezdtük. Aki emlékszik, vagy látta akár csak az angol eredetit, tudhatja, hogy ez bizony nem egy zsebjáték, és ha még emlékeztek a „két évadon keresztül játszódó” Pandemic Legacyra, akkor máris sejthetitek, mennyire monumentális játékról van szó. Jó nagy doboz, és mivel minden játékalkalom hatással van a rá következőre, jóformán nem is ugyanazt a játékot vesszük ki belőle az egyes játékalkalmakkor. Lebilincselő kaland, amiben egy világ romjain csatázó mágusokként lehetünk részesei.

Aeon's End Legacy társasjáték

Aztán jött az Ankh’or, mármint az Ankh’or – A Nílus-völgy kalmárainak bejelentése, de aztán persze megjött maga a játék is, és Ankh’or – A Nílus-völgy kalmárjai társasjátékha minden igaz, sokatok már látta is közelről, asztalra is került párszor, köszönhetően lendületes, de gondolkodásigényes játékmenetének. Egy-egy erős zárás után az ember könnyen megláthatja, mit csinálhatott volna jobban és olyankor bizony nehéz nem visszavágóért kiáltani.

Spicy társasjátékNem sokkal később a Spicy című játék világpremierjéről azzal a büszkeséggel adtunk hírt, hogy esetében nem egy angol nyelvű játékkal egy időben jelent meg annak a magyar változata, hanem épp ellenkezőleg: ez magyar játék jelent meg angolul és németül, egy időben a magyar eredetivel. Egyszerű, pörgős, blöffölős játék ez, amit már a tengerentúlon is játszanak. A játék már szintén kapható.

Majd következett egy kis műfaji nyitás, mégpedig a képregényvilág irányába. Bejelentettük a Képregényes kalandokat (KRK),  KrK társasjátékamelyek a régi „lapozgatós” játékkönyvek izgalmait oltják képregényekbe: Nevezetesen arról van szó, hogy az olvasó, nem pusztán olvasó, az események passzív szemlélője, hanem sokkal inkább játékos, a hős maga. Ő hozza a döntéseket, oldja meg a rejtélyt, nyomoz, küzd és menti meg a megmentenivalót. Szerencsére a dolog több műfajban is működik, így rögtön hármat jelentettünk be – majd valamivel később még egyet: A Lovagok egy laza, humoros fantasy kaland, idősebb gyerekeknek, míg a Hókusz & Pókusz bárkivel jó barátságban lesz, aki tud már olvasni. A Fogságbant leginkább thriller/horror rajongóknak ajánljuk, és azt sem árt megjegyezni, hogy ez azért egy 18+-os anyag. Ami pedig a Sherlock Holmes – Négy rejtély pedig… nos erről talán van elképzelésetek.

 

szabadulópakli társasjátékKözben persze két új Szabadulópakli is érkezett, az Eldorádó legendájában Eldorádó elveszett városát keressük majd, de csak rövid ideig, mert hamar közbejön valami, A függöny mögöttben pedig egy kellemes bűvészshowt élveznénk teljes lelki nyugalommal, de mi lenne ebben is a kaland, ha nem jönne gyorsan közbe valami?

 

Cortex Kids 2 Cortex 3 társasjátékokTermészetesen partijáték fronton sem tétlenkedtünk. Érkezett néhány nagy kedvenc folytatása, így például a Cortex 3 – és a Cortex Kids 2, ami tulajdonképpen a Cortex 2 gyerekváltozata. A The Mind – Érezz rá is kapott egy folytatást, amiben immár nem egy, hanem két stócba kell pakolni a lapokat, az egyiket növekvő, a másikat csökkenő sorrendben gyarapítva, ráadásul szintenként különböző extrém kihívások várnak a játékosokra (pl. képpel lefelé kijátszandó lapok), csak hogyha eddig nem volt sortévesztés egymás gondolatainak olvasgatása közben, most mégis bele tudjatok gabalyodni. Ez lesz a The Mind Extrém, izgalmas kihívás a nagy mind-játékosok számára. És már megjelent egy új, 9-es Sztorikocka szett is, a Hősök, mert ugye hősökre mindig szükség van.

Feltűnnek azért egészen új partijátékok is, mint pl. a Kapcsolj! – egy kooperatív kvízjáték, amelyben a játékosoknak kérdéskártyákra Kapcsolj társasjátékképkártyákkal kell válaszolniuk, oly módon, hogy amikor az összes lap elfogy, és ők megtalálják az utolsó láncszemet, abból tudják majd, hogy a párosításaik helyesek voltak-e. Persze azon most sem kell izgulnunk, hogy a kérdések oly könnyűek és a válaszok oly egyértelműek lesznek-e. 5 nehézségi fokozaton játszható ugyanis a játék, és két témában: egy doboz lesz a nagy világutazóknak (avagy a világ látványosságait igen jól ismerőknek), ez lesz a Kapcsolj! – A Föld körül egy pedig a konyhaművészeknek, ezt utóbbi pedig a Kapcsolj! – Konyhaművészet.

 

Nyerőleves társasjátékÉs ha már a konyhában vagyunk, instant ráment (ázsiai, zacskós tésztaleves) is fogunk készíteni, nem mindenki örömére, ugyanis a Nyerőleves - Instant kártyajátékban a békés főzőcskézésen túl inkább az a cél, hogy az ehetetlenségig széjjelchilizzük egymás leveseit, a finomabb falatokat pedig elkanalazzuk a többiektől.

Kendőzetlen versengés és csípős hangulat jellemzi ezt a darabot, nem úgy, mint a jóval békésebb, de sokkal hangosabb Cica pizza taco Cica Pizza Taco Gida Sajtgida sajt című játékot (frissen megjelent), ami leginkább a cica, pizza, taco, gida, sajt valamint a cica, a pizza, a taco, a gida és a sajt szavak ilyen sorrendű ám egyre gyorsabb és nem ritkán hangosabb mondogatásáról szól. Szakadatlanul, míg középen, egy kártyahalom tetején, egy időben azzal, hogy kimondják, meg nem jelenik egy cica vagy egy pizza, vagy egy taco… szóval, értitek. Zavarba ejtően szórakoztató darab.

Könnyed, de színpompás játék lesz a Combo Color, amiben színes filcekkel foglalunk majd el területeket egymás elől, elragadóbbnál Combo color társasjátékelragadóbb világokban (az egyikben például lisztes területeket és tojásos területeket elfoglalva leginkább fánkban mérjük majd a győzelem mértékét). Szóval harc nélkül is lehet hódítani, de szerencsére hódítás nélkül is lehet harcolni.

 

Unikornisok - a rémes ménes

Vérszomjas unikornisokkal például, más, vérszomjas unikornisok ellen. Ezek az állatok végtelenül aranyosak, de zabolátlanul veszélyesek is – a szivárványoktól tarkított réteken ugyanis felberreg néha egy szarvra erősített láncfűrész. Megesik. Az Unikornisok: A rémes ménes – nem véletlenül kapta ezt a címet – és nem csak azért mert rém aranyosak. ;)

 

Színes játékok kapcsán, aki eddig aggódott, volna, hogy az év újabb Azul nélkül múlik majd el, ne tegye! Jön az Azul – A királyi Azul Királyi pavilonpavilon, aminek az egyik nagy újítása, hogy a megszerzett elemeket (a szintrás festett üveglapok után ismét csempéket – de még milyen csempéket!) nem kötelező azonnal lehelyezni, hanem elég némi gyűjtögetés után rendezgetni őket, ráadásul bizonyos kombinációkkal újabb csempéket szerezhetünk és így tovább. És ha ez nem lenne elég érkezik még az első Azulhoz is egy kiegészítő, a Kristálymozaik, aminek a lényege elsődlegesen, hogy egy olyan (átlátszó) keretet adjon a csempéinknek, hogy azok véletlenül se mozdulhassanak el, de azért egy kis játékmechanikai újítást is tartalmaz.

 

A keretes szerkezet kedvéért a végére hagytam a másik idei nagy gémer-újdonságot, egy olyan klasszikust, ami felújított és a megszólalásig kicsinosított új kiadásával erősítette meg egyébként sem gyenge pozícióját a BoardGameGeek top 100-as listáján: Ez természetesen nem más, mint a Brass: Birmingham a kultfejlesztő Martin Wallace egyik legkiemelkedőbb játéka. Még az idén magyar kiadásban is a polcokra kerül.

Brass: Birmingham társasjáték

Woland

Tartalomhoz tartozó címkék: Ajánló

Keresés