Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
ÚJ FIZETÉSI MÓD-BARION
25.000 FT FELETTI RENDELÉS ESETÉN DÍJMENTESEN SZÁLLÍTUNK!
A VÁSÁRLÁS NINCS REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTVE, ANÉLKÜL IS LEADHATOD RENDELÉSED!
16.990 Ft
Menny.:db
Memoir'44 társasjáték (ENG)
Nagyításhoz állj a képre az egérrel

LETÖLTHETŐ MAGYAR NYELVŰ JÁTÉKSZABÁLY

LETÖLTHETŐ MAGYAR NYELVŰ JÁTÉKSZABÁLY ITT!

Memoir'44 társasjáték (ENG)

16.990 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Raktáron
Gyártó: Days of wonder
Várható szállítás: 2021. december 01.
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Ki ne ismerné azt a filmbéli jelenetet, amikor a normandiai partszakaszon a bunkerben őrt álló német katona megpillantja a ködből lassan elősejlő szövetséges csatahajókat, majd miközben eszeveszetten próbálja értesíteni a parancsnokságot, becsapódnak az első lövedékek.
Igen, jól sejtitek. A normandiai partraszállás jelenetei peregnek.
1944. június 6. - a leghosszabb nap. Most nem azért ültem ide le, hogy elmeséljem a partraszállás történetét. Azt ismerhetitek a tankönyvekből is. Ha viszont végig játszátok az általam ismertetett játékot, garantálom, hogy új információkkal gazdagodtok. Miről beszélek? Mindjárt kiderül.
Arról a játékról írok most nektek pár sort, ami a D-nap 60. évfordulójára készült és elődjének sikerét viszi tovább.

Leírás és Paraméterek

A Days of Wonder kiadó kitett magáért. A nagyméretű játéktáblát kihajtogatva az első dolog ami feltűnt, hogy a tábla kétoldalas. Az egyik oldalán egy tengerparti szakasz látható partraszállós küldetésekhez, a másik oldalon viszont már füves területet látunk. Az is azonnal feltűnt, hogy a tábla nem számítógéppel generált terepet mintázott, hanem, ha jól látom, akkor kézzel festett (vagy Photoshoppal). A játéktér hatszög alakú részekre (hex) van osztva. Egy vörös szaggatott vonal vágja a táblát 3 részre. Ez mutatja a jobbszárny, balszárny, illetve a középső frontszakasz helyét. Hogy miért fontos ez? Erre majd visszatérünk az akciókártyáknál.
Amint később kiderült több tábla kombinálásával, sokkal nagyobb terep kialakítására is lehetőségünk van, ami szintén nagyban növeli a lehetséges variációk számát.
Elsőre a terep nagyon egysíkú, de egy zseniális megoldással szinte végtelen változatosságú terepet ki tudunk alakítani a játékhoz tartozó külön felhelyezhető hex lapokkal. A lapokon különféle tereptípusokat (erdő, domb, bozótos, folyó, város) láthatunk. A lapkák design-ja szintén nagyon jó minőségű véleményem szerint. Mindegyik lap kétoldalas, más-más terepet mutatva.
Találhatunk még egyéb tereptárgyakat is. Bunkereket és hidakat is elhelyezhetünk a térképen.
A seregek. Két csapat küzd egymás ellen a MEMOIR'44-ben. A szövetséges haderő a német alakulatokkal méri össze erejét. Mindkét hadseregben háromfajta egység található. Gyalogság, páncélosok és a tüzérség. A gyalogság és a páncélosok mindkét seregben máshogy nézek ki, így nem csak a színük alapján lehet megkülönböztetni őket.
Mindkét oldal rendelkezik saját tereptárgyakkal is. Homokzsák fedezék, szögesdrót akadály, illetve tankcsapdák teszik teljessé a palettát. A légierő teljesen kimaradt.
A készlethez tartozik néhány jelölő is, amelyekkel a különleges egységeket jelölhetjük meg. A német rohamosztagok, a brit ejtőernyősök, az amerikai Rangerek és a francia ellenállás katonái különleges képességekkel rendelkeznek a harcmezőn, ezek megkülönböztetésére szolgálnak a kis pajzs alakú lapocskák.

A doboz egyik legfontosabb része a 60 lapos kártyapakli. A kártyák segítségével tudunk seregeinknek parancsokat kiosztani. 40 szekció kártya, amelyekkel a front egy, vagy több részén állomásozó seregeinket aktiválhatjuk és 20 taktika kártya található a pakliban. A taktika kártyák általában különleges támadásokat és hadmozdulatokat tartalmaznak, melyek akár a küzdelem menetét is megváltoztathatják. Légicsapást mérhetünk ellenfelünkre, pusztító ágyútűzzel zilálhatjuk szét a seregét, vagy a vonalak mögé beszivárgó egységgel lephetjük meg az ellenséges sereget.
Igen praktikus ötlet a kártyatartó állvány, ami lehetővé teszi, hogy kártyáinkat jól átlássuk, és mindkét kezünk szabad legyen a hadmozdulatok végrehajtására.
A 8 speciális kocka a csaták lejátszásához szükséges.

A szabálykönyv igen jól megszerkesztett, szépen illusztrált. A szabályok egyértelműek, ábrákkal is illusztrálva kerülnek magyarázatra. Villámgyorsan megtanulható. A szabálykönyv második fele tartalmazza a 16+1 küldetést. Minden küldetésnél egy pontos térképet kapunk a terep kialakításához, a harcoló felek egységeinek számával, illetve az adott scenario-hoz tartozó speciális szabályokkal, győzelmi feltételek ismertetésével. Igen jó ötlet, hogy a történelmi háttér is olvasható minden egyes küldetésnél.
A játékosok az akciókártyákkal aktiválhatják seregeiket. Például az egyik akciókártyát használva két egységet indíthatunk meg a jobb szárnyon, míg egy másik akciókártya minden frontszakaszon egy-egy egységet aktivál. Az egységek adott számú mezőt mozoghatnak. A mozgásra igen nagy hatással van a terep. Erdőbe belépve minden egységnek meg kell állnia, hiába lenne még mozgáspontja. Lőtávolságon belül lévő ellenséges egységekre tüzelhetünk is. A terep, illetve a távolság befolyásolja mennyi kockát használhatunk fel a támadáshoz. Ha a kockadobás során sikerült olyan ikont is dobnunk, mint az az egység, amire céloztunk, akkor találatot értünk el, és az ellenfélnek le kell vennie egy katonát/harckocsit stb. a megtámadott egységből.
A 16 scenerio-t végigjátszva egészen biztosan kellemes óráknak nézünk elébe.

Ha pedig ez nem elég, akkor a szabálykönyvön található egyedi kódot felhasználva regisztrálhatjuk magunkat a játék weboldalán, így újabb hivatalos és a játékosok által beküldött küldetéseket tölthetünk le. Ugyancsak itt találhatjuk meg a játék OVERLORD változatát is, ami küldetéseket és szabályokat tartalmaz arra az esetre, ha több táblát kombinálunk. A játék alapesetben kétszemélyes, de az OVERLORD szabályokat használva akár hatan is részt vehetünk a csatákban.

A küldetések:

1. Pegasus bridge

2. Sainte Mere-Eglise

3. Sword Beach

4. Pointe-du-hoc

5. Omaha Beach

6. Mont Mouchet

7. Vassieux, Vercors

8. Opération Cobra

9. Opération Lüttich

10. Toulon - Campagne de Provence

11. Libération de Paris

12. Montélimar - Campagne de Provence

13. Arnhem Bridge

14. Arracourt

15. Saint-Vith, Ardennes

16. Trouée de Saverne, Vosges

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.